pühapäev, 18. märts 2007

FOORUM JA PANOPTIKON

Kell võiski olla see varajasem kuus, kui Hitshy mind oma suurte silmadega tekiservast vahtis. Pilk oli manitsev - nii varajase ärkamisega ei häirita ühtegi korralikku kassi... Aga oli ju neljapäev, mil plaanisin sõita Tartusse. Põhjala Foorumi raames oli mõte oma silmaringi puuetega lastega puudutavatel teemadel laiendada.

Sõit Tartu poole kulges kuni Põltsamaani uniselt. Sinnakanti jõudes soodustas ere päikesevalgus erksamat nii vaimset kui füüsilist olekut ja tahes tahtmata hakkasid igasugused töised ning mittetöised mõtted peas liikuma. Kui oleks mõõtnud, oleks hommikune pea on õhtust targem hüpotees igal juhul kinnitust saanud.

Maaülikool. Foorum. Lõuna

Maaülikooli aula oli igal juhul päris normaalne valik ligi 200 inimese kinnihoidmiseks. Ettekandjad püüdsid ka kõigest väest huvitavalt esineda ja enamusel see õnnestuski. Umbes kahe paiku rivistus kogu see kamp, mina kaasa arvatud, et kätte saada oma isiklik ports väga suurel hulgal jahukastet (algul tekkis isegi kartus, et maksakastet ...huh...) ja peedisalatit. Maaülikooli värk!?. Mul õnnestus peedisalatit siiski skippida.

Raskele kõhutundele vaatamata oli ka õhtupoolne foorumi osa täiesti ok. Et ma ära ei unustaks, siis oli foorumil ka Anne Tallinna Lastekodust ja ta palus Kaiet tervitada. Nisiis kui sa Kaie seda blogi loed, saad ühtlasi ka tervitused kätte , mis muidu võivad ununeda :P.

Neljapäeva õhtu. Hotell London ja Wilde pub. Tartu.

Hotell London oli see koht, kus meil oli planeeritud ööbimine ja ega miskit nuriseda selle kohta küll ole. Kaks klaasi veini ja lõunaga võrreldes lausa rikkalik õhtusöök olid juba ootamas.

Ehkki mingit erilist puhangut väljaminekuks ei olnud, otsustasime Inkuga siiski väikese jalutuskäigu ette võtta - maandusime traditsiooniliselt Wildes. Äärmine "tagasihoidlikkus" mis sellest pubist õhkus, viis mõtted PC jutule, et Tartu inimeste põhiline kultuuriline tegevus on Pirogovi kuju juures õlle libistamine ja ei miskit enamat. Tartu :P

Reede.

Et asi oleks hotellilikm, siis olime tellinud hommikuks äratuskõne. "Good Morning ja palun asetage toru hargile" olid kõik need ilusamad sõnad, mis telefonitorust kostsid. ...

Hommikupoolikul, foorumi igavamate ettekannete vahel, tegime väikese kõrvalepõike maailmakuulsasse anatoomiliste vahakujude kabinetti - PANOPTIKON

35 kr piletiga sai kaasa voldiku, mille vasakusse serva oli paksu kirjaga trükitud nõuanne: Kui teil hakkab halb, siis võtke palun istet!


Väljapanekut alustasid lihtsad asjad nagu mädane ussripikupõletik, joodiku magu areneva haavandiga, liigsest õllejoomisest põhjustatud südame laienmine, kõhutüüfusesse surnud mehe peensool, Lepra tuberosa ehk kõbruline pidalitõbi, märkusega, et umbes 15 milj. inimest on põdenud sedalaadi haigust.

Järgmises kabinetis oli näha loote areng. See oli küll jumala armas.

Ja siis, see komas kabinet - abort ja suguhaigused.

Eksponaadid nurganaise tehtud abortist ja söövitava vedeliku poolt tapetud lootest olid küll minu jaoks kõige võikamad, siiani tekitab vastikust. Võhh.... Mädase kärbumisega kubemepaise tõttu kõveraks muutunud suguti ei olnud poolki nii hull, ehkki ka üsna üsna jube....

Näitus lõppes eksponaadiga 161. See oli peegel kommentaariga: "Inimesed hindavad oma tervist kõige rohkem siis, kui nad on selle kaotanud.
...

Ega reede miskit konkureerivamat muljet pakkunudki. Silmapiiril loojuv päike Türisalu pangal ja mõnus kerge õhtuamps Kapten Flintis. Reedne päev oli lõppemas. Vaheaeg algamas.....

1 kommentaar:

Roheline kool ütles ...

Oli küll mõte minna Tartus mänguasjademuuseumi, aga sinu väga piltlik kirjeldus anatoomikumi-näitusest tektas huvi hoopis seda väisata. Tänud tervituste eest!